Basistraining Sociale Veiligheid

Met het begin van het nieuwe schooljaar start ook in de Active-afdelingen het programma weer op. De coaches, clubleiders en andere vrijwilligers van Active nemen in deze periode deel aan ‘mentorbijeenkomsten’, waarbij specifiek aandacht is voor het onderwerp sociale veiligheid.

De Active-afdelingen werken hierin samen met de plaatselijke BCC-gemeenten: het kinder- en jongerenwerk van deze gemeenten vindt voor een deel plaats binnen de omgeving van Active als sport- en activiteitenclub. Active houdt zich dan ook aan het beleid voor sociale veiligheid zoals dat is opgesteld door de werkgroep Sociale Veiligheid van BCC Nederland.

Jaarlijkse kick-off

In elke afdeling vond – in de periode van augustus tot oktober – zo’n mentorbijeenkomst plaats. Een belangrijk onderdeel van deze avonden was de basistraining sociale veiligheid, ontwikkeld door de werkgroep Sociale Veiligheid. De vrijwilligers hoorden meer over de visie over kinderen en jongeren, en kregen praktische handvatten om bij hun activiteiten een respectvolle omgeving te creëren waarin ieder kind zich veilig en gewaardeerd voelt.

De basistraining is ontwikkeld door de werkgroep Sociale Veiligheid van BCC Nederland.

Een veilige omgeving

Een veilige omgeving is geen vanzelfsprekendheid. Daarom hebben we duidelijke afspraken gemaakt die we actief uitdragen aan iedereen die met kinderen en jongeren werkt. Het sociale veiligheidsbeleid richt zich allereerst op preventie: het voorkomen of zo vroeg mogelijk stoppen van ongewenst en onacceptabel gedrag. Als vereniging hanteren we een nultolerantiebeleid voor grensoverschrijdend gedrag of misbruik. Daarom moeten we erop voorbereid zijn om te handelen bij een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag. De vrijwilligers weten hoe ze om moeten gaan met signalen van dergelijk gedrag en ondertekenen ook zelf een verklaring waarmee ze de richtlijnen onderschrijven. Daarnaast zijn er vertrouwenspersonen aangesteld waar je terechtkunt als je zorgen hebt.

Een slide uit de basistraining met kernwaarden voor iedereen die zich inzet voor kinderen en jongeren in onze vereniging.

Samen aan de slag

Aan het einde van de bijeenkomst gingen de vrijwilligers in groepjes aan de slag. Ze werkten verder om wat ze hebben gehoord te verwerken tot een praktisch plan per doelgroep. Voor elke activiteit vulden ze een risico-inventarisatie in, waarbij ze rekening hielden met fysieke veiligheid (zoals bij sport) en sociale veiligheid, bijvoorbeeld om buitensluiten en pestgedrag te voorkomen. Het leidde tot interessante gesprekken en een grotere bewustwording van de belangrijke taak die je hebt als coach, clubleiding of begeleider.

Meer informatie

Lees meer over het beleid voor sociale veiligheid op de pagina ‘Een veilige gemeente’, van BCC Nederland. Ook de beleidsdocumenten ‘Veilig kinder- en jongerenwerk’, het protocol seksueel misbruik en de contactgegevens van vertrouwenspersonen zijn hier terug te vinden.

Vrijwilligers die met kinderen en jongeren werken zijn bij elkaar in de afdeling in Gelderland.
In de afdeling Groningen vullen de coaches en clubleiding de risico-inventarisatie in per onderdeel.
Uitleg over de taak van een vertrouwenspersoon in de afdeling West-Nederland.